Składniki:
750g polędwiczki wieprzowej
2 łyżki stołowe białego octu
1 łyżka stołowa ciemnego sosu sojowego
3 małe czerwone cebule
1 łyżka stołowa oleju
3 ząbki czosnku, zgniecione
4 cm świeżego imbiru w plasterkach
8-10 wysuszonych papryczek chilli, rozgniecionych
1 czubata łyżka stołowa nasion gorczycy, delikatnie rozgniecionych
1 czubata łyżka stołowa nasion kozieradki, delikatnie rozgniecionych
1 łyżka stołowa kurkumy
1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekana
650 ml cups lekkiego buliony z kurczaka
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania:
Pokrój wieprzowinę na 5-centrymetrowe kawałki i spryskaj mieszanką octu i sosu sojowego. Zostaw na 30 minut.
Obierz i posiekaj cebulę, podgrzej olej w dużym rondlu i smaż cebulę z rozgniecionym czosnkiem przez 2 minuty. Dodaj plasterki inbiru, papryczki chilli oraz nasiona gorczycy i kozieradki. Mieszaj na średnim ogniu przez 3 minuty, potem dodaj kurkumę i trawę cytrynową. Wrzuć pokrojone mięso i całość dobrze wymieszaj z przyprawami. Podkręć ogień, aby mięso dobrze się zbrązowiło.
Wlej bulion, zapraw solą i pieprzem i przykryj szczelnie rondel. Gotuj na średnim ogniu, póki mięso nie stanie się miękkie. Potrząsaj rondlem, by obrócić mięso, ale nie podnoś pokrywki przez przynajmniej 20 minut. Jeśli bulion wyparuje zbyt szybko, dolej więcej.
Grahama w kuchni, trzymającego tasak do mięsa: